Tárcsaválasztás

I. A VÁGANDÓ ANYAG SZERINT


1. Általános építőipari anyagok

Az általános építőipari anyagok vágásához az univerzális, vegyes felhasználásra ajánlott tárcsák jelentik az optimális megoldást. Az univerzális tárcsák kötőanyaga különböző anyagok egymás utáni vágására van kiképezve, ettől a használattól a tárcsa fel is éleződik.
Általános hiba, hogy vegyes felhasználásra ajánlott tárcsával huzamosabb ideig csak egyféle anyagot vágnak, így az bizonyos idő után elkezd lassulni, tehát fel kell élezni.

Élezés: Élezni általában puhább anyagban történő vágással lehet (pl. homokkő, agyagtégla), de a legmegfelelőbb erre a célra a korundszemcsés köszörűkő, vagy a Diatech által forgalmazott, speciálisan erre a célra gyártott élezőkő. Előfordulhat, hogy élezés szükséges az anyagok közti váltásnál, illetve hogy egy új tárcsa nem vág bele bizonyos anyagba, de élezés után kiváló teljesítményt nyújt.
Az univerzális tárcsák - a javasoltakon túl - mindegyik anyagot vágják, azonban az abrazív anyagokban rövidebb az élettartamuk, kemény anyagokban pedig élezésre és sűrűbb hűtési szünetekre van szükségük, ezekben az anyagokban hosszú, nehézkes vágás jellemzi azokat, ezért inkább speciális tárcsák használatát javasoljuk.


2. Abrazív anyagok

Abrazív anyagoknak nevezzük a koptató anyagokat, mint pl. az aszfalt, a puha tégla, samott-tégla vagy a frissbeton, ezek vágására speciálisan kifejlesztett tárcsák állnak rendelkezésünkre.
Az abrazív anyagokhoz való gyémánt vágótárcsák a kemény anyagokat nem vágják (pl. az aszfaltos tárcsa nem vágja a beton járólapot, vagy a gránitot). A speciális tárcsák előnye a nagyon hosszú élettartam.


3. Nagyon kemény anyagok

A kemény anyagok vágásánál szintén speciális tárcsák használatára van lehetőségünk. Ezek a gyémánt vágótárcsák vágják az általános építőipari és az abrazív anyagokat is, de ezekben érezhetően rövidebb az élettartamuk, míg ha kemény anyagokban használjuk azokat, akkor gazdaságos felhasználást, hosszú élettartamot várhatunk el tőlük.


II. PROFI, STANDARD VAGY BARKÁCSKATEGÓRIA?

A munka mennyiségének, nehézségi fokának és a vágandó anyagok ismeretében dönthetünk arról, hogy professzionális vagy barkácskategóriába tartozó terméket választunk-e. A profi termékeket gyorsabb vágás, nagyobb vágási mélység, hosszabb élettartam, magas minőség, magasabb beszerzési ár, de kedvezőbb egy vágásra jutó költség jellemzi.

A barkácskategóriába tartozó tárcsák felhasználási területe szűkebb, mint profi társaiké, de mint a kategória neve is jelzi, barkácsoláshoz, kisebb munkákhoz, otthoni javításokhoz kitűnő és gazdaságos választási lehetőséget biztosítanak.


III. A VÁGÁS MINŐSÉGE SZERINT

A vágás minősége alapvetően a szegmensek formájától függ. A szegmensek formája témakörben leírtuk a folyamatos, turbó és szegmenses él fő jellemzőit, ezenkívül fontosnak tartjuk kiemelni a következőket:

  • a folyamatos élű, zárt gyémántbevonatú tárcsák nagyon tiszta vágási élt biztosítanak, nem "csipkéznek", nem vágnak "szakítva", ezért tökéletesek kerámiák (csempék, járólapok stb.) esztétikus vágására.
  • a turbótárcsák előnye - a szegmenses társaikkal szemben - lapok, cserepek, 2-3 cm-es vékony anyagok vágásánál jelentkezik, mivel a vágási él minősége a turbótárcsák esetében jobb, nem "szakítva" vágnak.
  • a szegmenses tárcsák ezzel szemben nagyobb vágási mélységet, jobb hűtést biztosítanak, vastagabb anyagokban nélkülözhetetlenek. A legolcsóbb és a leghosszabb élettartamú gyémánt vágótárcsák.

Keresés foyamatban, kérem várjon...

Süti beállítások kezelése