Gyakran ismételt kérdések

A vágótárcsák használata közben gyakran felmerült kérdésekre, problémákra, hibajelenésekre talál megoldást.

A tárcsa elvesztette feszültségét

Hibajelenség Megoldás
Rosszul, hibásan beállított gépen forog a tárcsa Javítsa ki a gép beállítását!
A tárcsa kötése túl kemény a vágandó anyaghoz, ezért az acél alaplemez túlságosan nagy igénybevételt kap. Bizonyosodjon meg róla, hogy a vágótárcsa alkalmas-e a vágandó anyaghoz (ld. alkalmazási táblázat)!
Az elcsúszó anyag deformálja, vagy elhajlítja a tárcsát. Rögzítse megfelelően a vágandó anyagot a vágás alatt!
Túl kicsi feszítőflans használata feszültséget okoz a tárcsában. Használjon megfelelő méretű feszítőflansot!
Helytelen a tárcsa fordulatszáma. Ellenőrizze le a fordulatszámot fordulatszámmérővel, ez a biztonsági intézkedés különösen fontos betontárcsáknál!

"Alávágás"

Hibajelenség Megoldás
Az alávágás jelensége akkor lép fel, ha az acél alaplemez gyorsabban kopik, mint a szegmens, különösen a szegmens és az acél alaplemez csatlakozásánál.

Ez a kopás nagyon abrazív anyagok vágásakor jelentkezik, általában sok homokot tartalmazó anyagok esetén.
Növelje a hűtőfolyadék mennyiségét!

Egyenlőtlen szegmenskopás

Hibajelenség Megoldás
A szegmensek az egyik oldalon jobban kopnak. Általában a tárcsa körfutási hibája, vagy mindkét oldalon nem megfelelő mennyiségű hűtővíz okozza. Ellenőrizze a gép körfutását! Tisztítsa meg a hűtővízrendszert és ügyeljen ara, hogy a víz a tárcsa elülső élére folyjon. Ellenőrizze, hogy a vízpumpa egyenletesen és megfelelő mennyiségben szállítja-e a vizet.
A vágótárcsa egyenlőtlenül kopik a rossz gépcsapágy, elhasználódott vágótengely, sérült flansfelület, vagy a szegmensek életlenné válása miatt. Ha szükséges, cserélje ki a csapágyat vagy az elhasználódott tengelyt! Ne távolítsa el a kiegészítő furat csapját, ha az a flanssal együtt lett szállítva!

Berepedt alaplemez

Hibajelenség Megoldás
A vágótárcsa kötése túl kemény a vágandó anyaghoz. Válasszon puhább kötésű vágótárcsát!
Túl nagy nyomás, a tárcsa beékelődése vagy elcsavarodása elgörbítheti vagy elhajlíthatja a tárcsát. Ha az alaplemez tartósan extrém feszültségnek vagy kifáradásnak van kitéve, berepedhet. A szerszámot egyenletes nyomással kell az anyagba belevezetni és vágás közben kerülni kell a beékelődéseket, irányváltásokat.
Nem kielégítő vízhűtés miatti túlmelegedés vagy a száraz vágótárcsa hibás használata. Ügyelni kell a vágótárcsa kielégítő vízhűtésére. Száraz vágásnál gondoskodni kell a kielégítő léghűtésrol, azaz be kell tartani a hűtési szüneteket.
Túl nagy a fordulatszám. Ellenőrizze le a meghajtótengely fordulatszámát, esetleg más gépet kell használni vagy változtatni kell a fordulatszámon!

Túlzott kopás

Hibajelenség Megoldás
Helytelen tárcsa használata nagyon abrazív anyagokhoz. Válasszon megfelelő tárcsát az alkalmazási táblázat szerint!
Túl kevés hűtővizet kap a tárcsa. Tisztítsa meg a vízrendszert! Győződjön meg róla, hogy a vízpumpa jól működik-e!
A magassági ütés meggyorsítja a gyémántszerszám kopását, ezt a gép rossz csapágya, kiverődött tengelye vagy a vágandó anyaghoz túl kemény kötésű tárcsa okozhatja. Ellenőrizze le a csapágyat és a tengelyt, mielőtt új tárcsát tesz fel!
Nem elég meghajtóerő a hibás ékszíjfeszesség, áramfeszültség vagy helytelen fordulatszám miatt. Feszítse meg vagy cserélje ki az elkopott ékszíjat, ellenőrizze le az áram feszültségét, használjon megfelelő hosszabbítókábelt!
Túl nagy a vágási sebesség. A vágótárcsa nem merőleges az anyagra. Csökkentse le az előtolás sebességét!
A vágótárcsa nem merőleges az anyagra. Ellenőrizze le a felfogótengelyt és a flansot, hogy a tárcsa és a gép helyesen álljon!
Túl kicsi a vágótárcsa fordulatszáma. Ellenőrizze a tárcsa tengelyének fordulatszámát! Szükség esetén cserélje ki a gépet vagy változtassa meg a tengely sebességét!

Elrepedt szegmensek

Hibajelenség Megoldás
A vágótárcsa túl kemény a vágandó anyaghoz. Válasszon puhább kötésű vágótárcsát!
Túl nagy a vágási sebesség. Csökkentse le az előtolási sebességet!

Szegmensek kitörése

Hibajelenség Megoldás
Az anyag elcsúszik vágás közben, a szegmensek beékelődés vagy elcsavarodás miatt kitörnek. Rögzítse megfelelően a vágandó anyagot a vágási folyamat során!
A tárcsa kötése túl kemény a vágandó anyaghoz és ezért életlenné válik, ami a szegmens kitöréséhez vagy elfáradásához vezet. Használjon puhább kötésű vágótárcsát az alkalmazási táblázatnak megfelelően!
Az elhasználódott flans nem rögzíti megfelelően a tárcsát, így az elhajlik. Cserélje ki mindkét flansot!
A tárcsa magassági ütése szegmensek kitöréséhez vezet. Cserélje ki az elkopott csapágyat és/vagy tengelyt!
Túlmelegedés. Általában az acél alaplemez kékes elszíneződésérol ismerhető fel, ami többnyire a kitört szegmens területére korlátozódik. Ellenőrizze a hűtési rendszert. Száraz vágás esetén válasszon kisebb vágásmélységet és gyakrabban hűtse a tárcsát üresjáratban!
A szegmens a gép szállítása során vagy a vágás kezdetekor ütésszerű terhelést kap. Kerülje el a tárcsa ütését szállítás közben, az anyagba pedig lassan vezesse be azt!

Körfutási hiba

Hibajelenség Megoldás
A kötés túl kemény a vágandó anyaghoz. A kemény kötés túl hosszú ideig tartja bent a gyémántot, a tárcsa életlenné válik és csak nyom vágás helyett, ami által egyenlőtlen a kopás. Válasszon puhább kötést, ami gyorsabban kopik és hamarabb teszi szabaddá a gyémántokat!
Kopási barázdák a meghajtó tengelyben a nem megfelelően rögzített tárcsa miatt. A vágótárcsa nem kielégítően van rögzítve és "vándorol" a tengelyen. Cserélje ki az elkopott vágótengelyt!
A meghajtó tengely kopása körfutási hibákhoz és a tárcsa egyenlőtlen kopásához vezet. Gyakori hiba betonvágók esetében hiányos csapágykenés miatt. Cserélje ki a csapágyat. Kopás vagy ütés esetén cserélje ki a tengelyt!

Túlmelegedő tárcsa

Hibajelenség Megoldás
Elégtelen hűtés. Biztosítson elegendő vizet/légáramlást! Száraz tárcsát kisebb vágási mélységben (2-5 cm) lépcsőzetes vágással használjon!
Helytelen tárcsa használata a vágandó anyaghoz. Válasszon megfelelő tárcsát az alkalmazási táblázatból!
Túl nagy a vágósebesség. Csökkentse le az előtolási sebességet!

Nem kör alakú furat

Hibajelenség Megoldás
A meghajtótengely erősen elhasználódott. Bizonyosodjon meg róla, hogy a vágótárcsa helyesen van-e a tengelyen a flans rögzítése előtt!
A flans nincs rendesen meghúzva és emiatt a szerszám mozog a tengelyen. Húzza meg rendesen a flansot, hatlapfejű anyát használjon, ne szárnyas anyát!

Nem vág a vágótárcsa

Hibajelenség Megoldás
A tárcsa túl kemény a vágandó anyaghoz (pl. univerzális tárcsa kemény klinkerben, aszfaltkorong vasbetonban). Válasszon megfelelő tárcsát az alkalmazási útmutató segítségével!
A gép teljesítménye nem kielégíto (laza ékszíj, túl kicsi feszültség, kicsi motorteljesítmény). Ellenőrizze le az ékszíjat, a feszültséget és a motor teljesítményét!
A tárcsa életlenné vált kemény vagy mázas anyagokban való tartós vágás miatt. A tárcsával vágjon bele néhány vágást abrazív anyagba, amíg az feléleződik! Ez időnként szükségessé válhat, azonban állandó életlenné válás esetén valószínűleg túl kemény a tárcsa a vágandó anyaghoz.
A szegmenseknek még látható magassága van, de a tárcsa már nem vág. Egyes abrazív anyagokhoz való tárcsafajták igényelhetik, hogy a szegmens alsó kis része gyémántmentes legyen. Ez a jelenség ezeknél a tárcsáknál természetes, cserélje ki a tárcsát!
A tárcsa életlenné vált a túl magas fordulatszám miatt. Válasszon a tárcsa megengedett fordulatszámának megfelelő gépet!
A tárcsa életlenné vált a vágandó anyagra való túlzott nyomás miatt. Gondoskodjon a megfelelő nyomásról, hogy a tárcsa még éles maradjon, de kerülje el a túlzott nyomást!
A porotontéglában nem vág a tárcsa vagy nem megfelelő a vágási teljesítmény. A hazánkban kapható porotontéglák keménysége nem egyenletes, így a gyémánt vágótárcsák sem nyújtanak azonos teljesítményt. Élezze fel a tárcsát Diatech élezőkővel!
Anyagváltásnál nem megfelelő vágási teljesítmény. Élezze fel a tárcsát Diatech élezőkővel!

Keresés foyamatban, kérem várjon...

Süti beállítások kezelése